MCQ-H2.

Multiple-Choice Questions (MCQs)

  1. Web browsers display images in the following format:

1. GIF

2. XBM

3. JPEG

4. All of these

Ans. 1.  GIF

 

  1. The attribute of the <IMG> tag is used to provide alternate text for an image.

1. ALT

2. SRC

3. IMG

4. None of these

Ans. 1. ALT

  1. HTML provides the facility to create links (also known as hyperlinks) between Web pages. (True/False)

Ans. True

  1. The SRC attribute is used to insert an image in the Web page. (True/ False)

Ans. True

Objective Type Questions

 Objective Type Questions

  1. The ARPANET was shut down in:

a. 1999

b. 1995

c. 1981

d. 1990

Ans. d. 1990

  1. The WWW uses the ______ protocol:

a. FTP

b. HTTP

c. Web

d. None of these

Ans. b. HTTP

  1. In the URL http://www.google.co.in/ , which part denotes the protocol?

a. WWW

b. http

c. google

d. co.in

Ans. b. http

  1. A website is a collection of:

a. HTML pages

b. Graphic files

c. Audio and video files

d. All of these

Ans.  d. All of these

  1. DARPA stands for:

a. Defense Advanced Research Program Agency

b. Direct Advanced Research Projects Agency

c. Development Advanced Research Projects Agency

d. Defense Advanced Research projects Agency

Ans. d. Defense Advanced Research projects Agency

  1. In the URL http://www.goggle.com/, which part denotes the path of the website?

a. http

b. www

c. google.com

d. All of these

Ans. c. www.google.com

  1. A ______ is a device that helps connect networks that are using different protocols.

a. Network

b. Protocol

c. Gateway

d. None of these

Ans. c. Gateway

  1. TCP/IP stands for:

a. Transmission Control Protocol/Intranet Protocol.

b. Transfer Control Protocol/Intranet Protocol

c. Transmission Control Protocol/Internet Protocol

d. None of these

Ans.  c. Transmission Control Protocol/Internet Protocol

  1. Some popular ISPs of India are;

a. Tata Communications Ltd.

b. MTNL

c. Airtel

d. All of these

Ans. d. All of these

  1. Which of the following are the main organizations that play crucial role in the management of the Internet?

a. Internet Architecture Board

b. Internet Engineering Task Force

c. InterNIC

d. All of these

Ans. d. All of these

  1. Which software runs on a user’s computer and is used to make a request for and display information in the form of a Web page.

a.Internet

b.Web Browser

c. HTTP

d. Web Server

Ans. b. Web Browser Read More …

Computer Overview – Multiple Choice Questions

Q1. In computer science, by information we mean

(a) any output coming out from computer

(b) processed data put in intelligent form

(c) a report printed by computer

(d) plural of data

 

Ans.Option (b)

 

Q2. Data is a collection of

(a) Facts and entities relevant to user

(b) Raw material

(c) Numbers and alphabets

(d) Input material for a computer

 

Ans. Option (a)

 

Q3. The central processing unit

(a) Is operated from the control panel

(b) Is controlled by the input data entering the system

(c) Controls the storage unit

(d) controls all input, output and processing

 

Ans. Option (c)

 

Q4. Which of the following does not represent an I/O device?

(a) speaker which beeps

(b) plotter

(c) joystick

(d) ALU

 

Ans. Option (d)

 

Q5. Storage of 1 KB means the following number or bytes:

(a) 1000

(b) 964

(c) 1024

(d) 1064

 

Ans. Option (c)

 

Q6. One Megabyte is equivalent to

(a) 210 bytes

(b) 220 bytes

(c) 230 bytes

(d) none of these

 

Ans. Option (d)

 

Q7. Computer’s main memory

(a) performs all calculations

(b) receives input data

(c) is extremely limited

(d) is computer’s workbench

 

Ans. Option (d)

 

Q8. The control unit of the computer

(a) performs logical operations on the data

(b) manually operates the computer

(c) directs the other units of the computer

(d) all the above

 

Ans. Option (c)

 

Q9. Which of the following are parts of the CPU?

(a)ALU

(b) memory

(c) control unit

(d) input device

(e) printer

 

Ans. Option (a) and (c)

 

Q10. The unit which coordinates the step-by-step running of the whole computer is the

(a) input device

(b) logic unit

(c) ALU

(d) control unit

(e) main memory

 

Ans. Option (e)

 

Q11. The purpose of an application program is to:

(a) convert program written in high level language to machine level language

(b) meet specific user’s needs

(c) allow the operating system to control resources better

(d) make equipment run better

 

Ans. Option (b)

 

Q12. Which of the following is not hardware?

(a) Hard Disk

(b) Printer

(c) Keyboard

(d) CPU

(e) Assembler

(f) Program to print table of 13

 

Ans. Option (d) and (e)

 

Q13. First generation computers:

(a) used vacuum tubes instead of switches and relays

(b) stored programs in the memory of the computer.

(c) were built in 19th century

(d) all the above

 

Ans. Option (d)

 

Q14. Second generation computers used

(a) vacuum tubes instead of electro-mechanical devices

(b) transistors instead of vacuum tubes

(c) integrated circuitry

(d) none of the above

 

Ans. Option (b)

 

Q15. Third generation computers:

(a) were the first to use built-in error detecting devices

(b) used transistors instead of vacuum tubes

(c) were the first to use integrated circuitry

(d) none of the above

 

Ans. Option (c)

 

Q16. Fourth generation computers:

(a) were the first to use microcomputers

(b) were built after 1970

(c) include microcomputers

(d) all the above

 

Ans. Option (a) and (c)

 

Q17. A microprocessor is

(a) a solid state device

(b) capable of performing arithmetic operations

(c) capable of performing logical operations

(d) all the above

 

Ans. Option (d)

 

Q18. The modern age of the data processing began with the completion of the computer:

(a) Analytical Engine

(b) ENIAC

(c) MARK I

(d) UNIVAC I

 

Ans. Option (a)